Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, serbest piyasa ekonomisini benimseyerek Türk Lirası’nı resmi para birimi olarak kullanmaktadır. KKTC’nin gayri safi milli hasılasında en yüksek pay, hizmet sektörüne aittir. Tarım ve sanayi sektörleri ise bu hizmet sektörünü destekleyici nitelikte bulunmaktadır.
Kuzey Kıbrıs ekonomisi, genel olarak küçük tarım, hafif imalat, kamu sektörü, ticaret, eğitim ve turizm gibi hizmet sektörlerinden oluşmaktadır. Turizm ve eğitim, ekonominin temel dinamiklerini meydana getirir.
Stratejik konumu sayesinde Kuzey Kıbrıs, yerli ve yabancı yatırımcılara eşit fırsatlar sunan bir iş ortamı sağlamaktadır. Gelişmiş altyapısıyla KKTC, yatırımcılar için cazip bir bölge olup, kaliteli bir iş ortamında doğrudan yatırımlar için çeşitli teşvikler sunmaktadır. Küçük ama hızla büyüyen ekonomisi ile Kuzey Kıbrıs, yerli ve yabancı yatırımcılara pek çok ekonomik avantaj sağlar.
Eğitimli ve genç iş gücü ile birçok üniversite ve yüksekokul oranına sahip olması, Kuzey Kıbrıs’ın yatırımcılara sunduğu önemli bir başka avantajdır.
Sürdürülebilir ve etkili mali politikalara sahip olan KKTC, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerine bağlı kalarak ilgili paydaşlarla işbirliği içinde çalışmaktadır. KKTC Başbakan Yardımcılığı ve Maliye Bakanlığı, teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak uluslararası standartlarda etkili ve insan odaklı hizmet sunmayı hedeflemekte ve ülkemizin küresel rekabet gücünü artırmaya yönelik Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ekonomik ve mali politikalarına yön vermektedir.
KKTC ekonomisi hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler, Başbakanlığa bağlı Devlet Planlama Örgütü’nün internet sitesini ziyaret ederek yatırım fırsatları ve teşvikler hakkında bilgi alabilirler.
KKTC ekonomisi ile ilgili bazı önemli kurumlar ve bağlantıları aşağıda sunulmuştur:
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ekonomik kalkınmasını desteklemek amacıyla gerekli girişimleri gerçekleştiren ve uygun faizli, uzun vadeli kredi sağlamaya yönelik çalışmalar yürüten kurumdur.
KKTC Merkez Bankası, uygun kalkınma planları çerçevesinde para-kredi politikalarını uygulamak ve bankacılık sistemini düzenleyip denetlemekle sorumludur. Tasarruf sahiplerinin haklarını korumak ve ekonomi içindeki olumsuz durumları önlemek amacıyla gerekli tedbirleri alır.
Kıbrıs Türk Sanayi Odası, Kıbrıs Türk sanayisinin planlı ve programlı bir şekilde gelişmesine katkı sağlamayı amaçlar. Mevcut endüstri kuruluşlarının gelişimini destekleyerek etkinlik ve verimliliklerini artırmayı hedeflemektedir.
Ticaret Odası, meslek ahlakını koruyarak ticaretin gelişimine katkı sağlamayı, Kıbrıs Türk toplumunun ticari, sanayi, turizm ve tarımsal faaliyetlerini desteklemeyi hedefler. Ayrıca uluslararası ekonomik kuruluşlarla bilgi alışverişinde bulunarak iş insanlarına destek ve yönlendirmelerde bulunur.